Jante

I fredags när jag åt middag med finlandssvenska Malin som just flyttat hit pratade vi ganska mycket om jantelagen och hur man som boende utomlands får tänka om lite.

När vi svenskar beskriver oss själva så är vi i regel ganska blygsamma. Mantrat ‘inte skryta, inte skryta’ rullar i huvudet och man slår hela tiden ner på sig själv. I Storbritannien är det inte så. I allmänhet har folk inte lika svulstiga egon som amerikanarna (ja, jag generaliserar) men de är inte heller lika hårda mot sig själva som vi svenskar är. Som Malin uttryckte det, ‘jag tycker bara att jag talar ett språk flytande om det är absolut felfritt’. I Storbritannien tycker  man att man talar ett språk flytande om man kan hålla igång en konversation, skriva ett brev och allmänt använda  språket. I deras ögon talade jag flytande engelska långt innan jag kom hit på semester första gången, medan jag själv tycker att jag nu nog kan kalla mig flytande eftersom jag sällan gör misstag numera och att jag i princip låter brittisk när jag talar. Jag blir nästan arg på mig själv om någon inte tror att jag är från Storbritannien när de träffar mig första gången eftersom jag i mitt huvud tycker att min engelska ska vara lika bra som min svenska (vokabulär och allt) för att den ska vara bra nog.

Detta är vad Jante gör med en, och det är väl OK när man bor i sitt hemland och alla mäter sig efter samma måttstock. Som boende i utlandet får man snabbt ta reda på hur det fungerar i sitt nya hemland annars säljer man ju alls inte in sig själv lika väl som alla andra. Man kan inte nedvärdera sig själv hos rekryteraren, på intervjun och liknande för de ser det inte som blygsamhet, de tar dig på orden.

Ibland undrar jag hur jantelagen uppstod, alltså inte den nedskrivna versionen, utan det sociala fenomenet.

En brittisk man som är vän till mina flatmates var förflyttad med sitt jobb till Stockholm under en period, och när jag frågade honom om hur han trivdes i Sverige var han i allra högsta grad positiv. ‘Men’, sa han, ‘jag förstår inte det här med Jante.’ Inte jag heller.

Här i Storbritannien används det liknande uttrycket tall poppy syndrome ytterst sparsamt, så även om Jante till viss mån finns  i andra länder, verkar det helt klart mest utbrett i Norden. 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Beteende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s