Spara eller slösa?

Kommer ni ihåg tidningen Lyckoslanten som delades ut i skolorna förr (slutet av 1980- början på 1990-talen)? Jag har nog alltid varit lite mera slösa än spara, och när det gäller att sätta sprätt på pengar är jag fortfarande något av en expert. Men en sak som mitt nya hemland lärt mig är att det inte skadar att vara sparsam och ekonomisk med saker och ting.

Visst, det finns sparsamma människor hemma i Sverige också, och mina föräldrar är väldigt ekonomiska, men om man jämför det svenska samhället med det engelska (eller franska för den delen) så framstår det som mera slit och släng-mentalitet i Sverige.

Sedan jag flyttade hit har jag verkligen fått lära mig att ta tillvara på mat. De flesta på mitt jobb tar med sig oönskad choklad, halvätna tårtor etc till jobbet så att de äts upp och slipper kastas. Och man kan i princip få ihop en lunch av vad som helst. En skiva skinka, en liten ostkant, ett knäckebröd, några salladsblad och en tomat. Tadaa! Numera riktigt avskyr jag att kasta mat. Jag använder upp så mycket jag kan, om det så är en överbliven kokt potatis, en dassig grönsak eller lite extra ris så blir det omhändertaget. Dels utvecklar det en som kokerska, men det ger också en sådan tillfredsställelse att äta upp allt.

Det finns egentligen ingen anledning att kasta saker i onödan. Man kan sälja det mesta på eBay, Blocket och Tradera, och det som inte duger till det kan bli dammtrasor eller ges till välgörenhet.

Vi rensar ofta ur vår lilla lägenhet och skänker en kasse med böcker, något plagg och kanske någon köksattiralj. Och om jag t ex får en oönskad present eller råkar köpa fel hudkräm ger jag hellre bort det till någon som vill ha det än att slänga.

Och allt detta har jag alltså lärt mig i mitt nya hemland. Varför inte i Sverige? Just maten har sin förklaring. Min mamma brukade servera rester en dag i veckan ungefär för att vi skulle äta upp allt och det tilltalade aldrig mig. Det smakade ju aldrig så gott som när vi åt det första gången. Min melodi är mera att använda upp resterna i nya skepnader. Kokt potatis blir en frittata, kött hamnar i mackor, grönsaker i sallader osv, och så har man skapat en ny middagsrätt eller en lunchlåda att ta med till jobbet.

Men det där andra, det tror jag beror på att vi är så glada för nytt i Sverige. Vi byfgger gärna nytt, det ska vara modernt och funktionsenligt och man byter ut saker med jämna mellanrum.

I Storbritannien använder man saker tills de gått totalt i sönder, reparerar och tar tillvara istället för att byta ut (jodå, detta kan bli negativt också – englasfönster t ex, två kranar istället för blandare osv) och t o m artistokrater använder sin Barbouroljerock tills den går i sönder. Kulturen här är frugal och det har lärt mig mycket.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Beteende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s